Alipašina 49, 71 000, Sarajevo - Bosna i Hercegovina

Tel/Fax: +387 (0)33 202 502 | Mob: +387 (0)61 721 144 info.sporticus@gmail.com

Ozljede vratne kralježnice u sudarima

images

 

Trzajna ozljeda vratne kralježnice ne predstavlja dijagnozu,nego mehanizam nastanka ozljede. Nastaje pri udaru odostraga u vozilo koje bude odbačeno prema naprijed zajedno sa sjedalom i tijelom, glava prelazi iz stražnjeg (retrofleksija) u prednji položaj (antefleksiju) imitirajući udarac biča. Dolazi do istezanja prednjih dijelova vratne kralježnice prednjeg uzdužnog ligamenta (ligamenta longitudinala anterior), a potom i stražnjih dijelova vratnog mišiča.

Opisana je prvi put kao ozljeda u željezničkim vagonima, a danas je najčešća ozljeda u cestovnom prometu. Više od 40 procenata svih ozljeda čini trzajna povreda vrata, a 15 procenata ukupno uplaćenih premija automobilske odgovornosti isplati se oštećenima sa trzajnom povredom vrata. Upotreba sigurnosnih pomagala u automobilima kao što su nasloni za glavu, samostežući sigurnosni pojasevi i zračni jastuci smanjuju učestalost takve ozljede. Kako bi se što kvalitetnije odredila težina ove ozljede koja ima epidemijske razmjere , posljednjih se dvadeset godina primjenjuje QTF klasifikacija . Svi stupnjevi, osim četvrtog , tretiraju se konzervativno.

QTF (Qubec Task Force-QTF):
0.      stupanj: anamnestički podaci o ozljedi vrata bez kliničkih smetnji,
1.      stupanj: bolan vrat bez kliničkih znakova ozljede,
2.      stupanj Ukočen,ili bolan vrat, spazam paravertebralne muskulature ograničenih kretnji,
3.      stupanj: prisutni radikularni ispadipo dermatomima i miotomima,
4.      stupanj: radiološka nestabilnost i/ ili prijelom vratnog karalježka.

 

U okcipitocervikalnom području nalaze se lubanjska baza, foramen magnum, Atlas C1, axsis C2, ligamentarne veze,neuralne i vaskularne strukture.Ozljede u ovom segmentu idu od stabilnih prijeloma bez neurološkog deficita do ozljeda koje su nespojive sa životom kod kompletnih koštano-liggamentarnih disrupcija.Okcipitocervikalne dislokacija su nestabilne, najčešće fatalne, uz izrazita neurološka oštećenja zbog istezanja, kompresije i distorzije leđne moždine, moždanog debla, i kranijalnih živaca. Značajna su oštećenja vertebralne arterije. Većina ozljeđenih umire neposredno nakon traume uzrokovane ozljede moždanog debla i respiratornim arestom.Izolirana ozljeda transverzalnog ligamenta C1 nestabilna je ozljeda koja za posljedicu ima oštećenje leđne moždine pri samoj traumi ili neposredno nakon ozljeđivanja. Nastaje kao posljedica hiperfleksijskih ozljeda. Klinička slika ide od normalnog nalaza do kvadriplegije i smrti. Simptomi se pogoršavaju pri izvođenju antefleksije vratnom kralježnicom.Klinička slika bolesnika koji je stradao kao motorist u prometu je oduzetost sva 4 ekstemiteta (kvadriplegija) sa respiratonim arestom. Kod Atlanto-aksijalne subluksacije(C1-C2) klinička slika pokazuje bolni vratni sindrom sa izrazitim tortikolisom.Jedna od najtežih ozljeda je prijelom dens axisa. Većina prijeloma densa nastaje kao posljedica hiperekstenzijskih ozljeda.Dijagnosticiraju se rtg snimkama kroz otvorena usta ili CT snimkom s rekonstrukcijama. Važno je naglasiti da kod preloma kralježaka vratne regije često dolazi do lezije vertebralne arterije s posljedičnim retrofaringealnom oteklinom koja zahtjeva traheotomiju. Stabilnost takvih ozljeda određuje se rtg snimkama mjerenjem pomaka i kuta u odnosu na C3. Postupci su kod ovakvih ozljeda slični postupcima pri okcipitocerviklanim dislokacijama.Donji je cervikalni segment anatomski i biomehanički gledano, s obzirom na mogućnosti ozljeđivanja, međusobno sličan.Najčešće je ozljeđen C5 segment, dok je najveća opterećenost na C7 segmentu s obzirom na njegov anatomski položaj. Dislokacije su najčešće između segmenta CV/CVI. Ozljeda leđne moždine bez radioloških znakova oštećenja (SCIWORA) pojavljuje se 10 do 15% ozljeđenih s elzijom kralježnične moždine bez objektivnih radiloških znakova oštećenja. U djece do 9 godina taj odnos iznosi 40%. Patofiziološki mehanizam koji objašnjava ovakve lezije najvjerovatnije je spontana repozicija subluksacije vratnih kralježaka. Hirurško liječenje ozlijeda donjeg cervikalnog segmenta podrazumjeva dekompresiju spinalnog kanala i rekonstrukciju spinalne osi kako bi se vratila stabilnost oštećenog segmenta.

 

 

 

(Sporticus – medcinski centar)