Dobrodošli na stranicu Sporticus Medicinski Centar

Telefon Sarajevo

+387 33 202 502

Telefon Tuzla

+387 35 299 019

masazew
Masaža je jedan od najstarijih i najjednostavnijih načina liječenja. Ime joj potječe od arapske riječi “MASSA”, što znači-dodir.
Tehnike masaže su tokom historije bile vrlo cijenjene i razvijene već u drevnom Egiptu i Kini. Kasnije su čak bile prihvaćene kao glavne tehnike otklanjanja boli u Grka i Rimljanja. Postoje čak i zapisi u kojima je vidljivo da se i sam Julije Cezar svakodnevno podvrgavao masažama zbog jakih bolova u glavi i neuralgija.

Danas su tehnike masaže uvedene kao sastavni dio terapije i ozdravljena pri liječenju mnogih zdravstevnih poremećaja i bolesti zbog dokazanog učinka na krvotok, imunološki sustav, tonus mišića i općenito kontrolu razine stresa u organizmu.

Stres je jedan od pratećih problema današnjeg užurbanog načina života i uzrok je mnogih zdravstvenih problema i bolesti. Mnogi liječnici i naučnici smatraju da je stres odgovoran za čak 75% svih bolesti u razvijenim zapadnim zemljama uključujući bolesti i poremećaje kože (ekcemi, psorijaza), glavobolje i migrene, probavne poremećaje, visoki krvni pritisak i srčane bolesti, boli i napetost mišića i depresije.

Također moderan način života je sve zahtijevniji i iscrpljujći, kako fizički, tako i emotivno što pojedincu ostavlja jednu jedinu mogućnost, a to je naučiti živiti sa stresom te ga pokušati umanjiti što je više moguće. Jedan od najboljih načina je i redovita primjena masažnih tehnika kao odličan put za smanjenje ukupne napetosti organizma i prevencije mnogih bolesti.

Glavno djelovanje na organizam se očituje u poboljšanju cirkulacije i limfne drenaže koja je kod većine osoba koje se ne bave redovitom fizičkom aktivnošću neadekvatna. Pri tome dolazi do pojačanog zadržavanja tekućine i razgradnih produkata metabolizma koji na naš organizma djeluju poput pravih toksina pogodujući razvoju niza zdravstvenih poremećaja od neestetskih pojava poput celulita do razvoja ozbiljnih bolesti.

Vrste masaža, koje se nalaze u ponudi Medicinskog centra "Sporticus":

Klasična ručna masaža
-djeluje na mišićni sistem, a putem posebnih pokreta omogućava izolaciju i djelovanje na pojedine mišiće, te time stimulaciju i poboljšanje tonusa i smanjenje napetosti. To je jedna od najpoznatijih tehnika masaže, kao i najstariji oblik terapeutskog iscjeljivanja koji se primjenjuje više hiljada godina. Svrha klasične masaže je opuštanje cijelog tijela, a sama se masaža temelji na kombinaciji pet osnovnih pokreta koji su usmjereni prema srcu. Djeluje na živčani sistem, cirkulaciju, poboljšava se rad žlijezda, povećava se tonus muskulature, a poboljšava se rad lokomotornog sustava i unutarnjih organa.

Limfna drenaža (ručna)
-ona pozitivno utiče na limfni sistem što je vrlo korisno kod detoksikacije i prehranjivanja organizma. Ravnoteža limfnog sistema bitna je za dobar rad imunološkog sistema.

Medicinska masaža
-primjenjuje se na bolne i napete dijelove tijela (vrat, ramena, leđa) kako bi se otklonila bol, spazam ili grč mišića. Također je pogodna za otklanjanje miogeloza (nakupine mliječne kiseline u obliku malih ali bolnih kvržica).
Ova tehnika masaže je pogodna za osobe koje dugo sjede u određenom položaju npr. rad za računarom.

Parcijalna masaža
-ova masaža je usmjerena na određeni dio tijela - glavu, vrat, noge, ramena i sl, a cilj joj je opuštanje i oslobađanje tijela od stresa i napetosti. Dakle, radi se o intenzivnoj masaži na problematičnom dijelu tijela koja opušta i potiče mikrocirkulaciju.

Sportska masaža
-Klasična i sportska masaža se zapravo uveliko ne razlikuju, jedina je razlika u intenzitetu masiranja. Kod sportske masaže zahvatima se nastoji brzo i potpuno pripremiti tijelo za sportske napore, trening ili povećanju kondicije. Fiziološko djelovanje isto je kao i kod klasične masaže. Najčešće se zbog svoje energičnosti koristi za jake i hipertrofične mišiće kod sportaša. Efekti su relaksacija mišića i smanjenje količina mliječne kiseline u tijelu.

Masaža kombinovana sa strechingom/istezanjem
-Radi se o kombinaciji intenzivne sportske masaže i istezanja, a što predstavlja ključ u prevenciji sportskih povreda

Relaksaciona masaža
-Kao što i sam naziv govori, radi se o nježnoj i umirujućoj masaži s elementima akupresure čime tijelo postaje opušteno, a ujedno se stimulira i cirkulacija u tijelu.

Aromatična masaža
-uz drenirajuće i tonizirajuće djelovanje, zbog kombinacije mirisa eteričnih ulja koja su uvrštena u ovaj tretman, ujedno opušta i podiže raspoloženje. Korištenje aromatskih ulja u masaži djeluje na emocije, zglobove, mišiće, cirkulaciju, probavu, ginekološko-urološke probleme, neurološke probleme itd. Temelj ove masaže je aromaterapija. Ovo je vrlo ugodna i opuštajuća masaža cijelog tijela. Aromatska ulja su koncentrati bilja koji svojim mirisom i djelovanjem pozitivno djeluju na organizam.

EnglishBosnia