Dobrodošli na stranicu Sporticus Medicinski Centar

Telefon Sarajevo

+387 33 202 502

Telefon Tuzla

+387 35 299 019

S_POVREDEw
Medicinski centar Sporticus je jedina medicinska ustanova u BiH, koja se specifično bavi prevencijom i rehabilitacijom sportskih povreda

PREVENCIJA SPORTSKI POVREDA

Tumačenje sportskih povreda kao nečega što je dio igre ukazuje da se malo toga može učiniti da se spriječi njihova pojava i ozbiljnost. Međutim, na osnovu sprovedenih studija došlo se do saznanja da to nije istina. Ukoliko se posveti pažnja faktorima rizika koji dovode do sportskih povreda, posebno među mladim sportistima, one se mogu smanjiti za 20 do 50%. To važi za akutne, kao i za povrede vezane za pretreniranost (overuse). Nije potrebno pomenuti da je klupski ljekar „ključni igrač“ u prevenciji sportskih povreda sportista.
Kada je u pitanju prevencija akutnih povreda situacija je prilično jasna. Prije nego što budemo pokazali načine prevencije povreda pretreniranosti - mnogo kompleksnijeg zadatka ljekara sportskog tima - prvo ćemo sagledati ključne tačke spriječavanja pojave akutnih povreda.

FIZIOTERAPIJSKE I REHABILITACIJSKE METODE KOD POVREDE SPOTISTA

Rehabilitacija je složeni proces ponovnog osposobljavanja za svakodnevni i profesionalni život, te za emotivnu i socijalnu stabilnost osobe, koje izgube tu sposobnost potpuno ili djelimično zbog bolesti ili povrede.
U sportu to konkretno znači povratak sportiste u psihofizičko stanje identično onome prije nastanka povrede. Proces rehabilitacije započinje neposredno nakon povređivanja i odvija se onoliko dugo koliko to traže narušene sposobnosti i individualno je prilagođen svakom sportisti. Rehabilitacija sportskih povreda je u mnogo čemu drugačija od uobičajenih rehabilitacijskih postupaka. Jedna od značajnijih razlika je nastojanje da se sportistu nakon povrede (ako to povreda ne zahtjeva), ne mora staviti na uvjete strogog mirovanja.
I kod najstrožijih povreda, koje zahtjevaju imobilizaciju dijelova tijela potrebno je napraviti individualni program vježbanja nepovrijeđenog dijela tijela koji će sačuvati mišićnu masu, pokretljivost zglobova i kralježnice, a sportista će imati osjećaj da nije izgubljen za fizičku aktivnost.
Zadaci postupka za rehabilitaciju sportskih povreda usmjereni su na: održavanje mišićne mase i kvaliteta mišića, pokretljivost zglobova i prevencija kontraktura, očuvanje propriocepcije, održavanje kvalitete funkcionalnih gibanja u pojedinim sportovima, umanjivanje gubitka sportskih vještina, te očuvanje kardiovaskularnih sposobnosti.

Kako bi znali da su ciljevi rehabilitacije sportskih povreda ispunjeni potrebno je provjeriti sljedeća stanja:
•Izostanak boli u svim aktivnostima
•Očuvanje funkcionalnih kapaciteta svih zglobova
•Unapređenje kvalitete i kvantitete mišićne mase
•Vraćanje sportske vještine na razinu prije povrede
•Funkcionalnost proprioceptivnog aparata
•Optimalna razina razvijenosti izdržljivosti i snage kao predpostavka za naredna opterećenja
•Psihofizička spremnost sportaša

Rehabilitacija sportista je vrlo zahtjevan posao koji traži znanje, vještinu, strpljenje i individualni pristup svakom sportisti i svakoj povredi.

EnglishBosnia