Alipašina 49, 71 000, Sarajevo - BiH
EMNG pregled

Elektromioneurografija (skraćeno EMNG) je dijagnostički postupak s kojim ispitivač utvrđuje električnu aktivnost mišića i živaca. EMNG nalaz se sastoji od dva dijela. Prvi dio se naziva elektroneurografija i služi za određivanje brzine provodljivosti živaca. Drugi dio pregleda je elektromiografija kojom se registruje mišićna aktivnost. Test pomaže ljekarima da dobiju jasnu sliku o stepenu povrede živca, tačnoj lokaciji oštećenja i o tome postoji li izvjesna mogućnost oporavka. Ovaj test se koristi kod stanja koja uključuju živce i mišiće bilo da se radio o sistemskim oboljenjima kao npr diabetes, bubrežna disfunkcija, bolesti kičmene moždine ili o specifičnim stanjima koja utječu na živce kao što je oštećenje korijena živca kod hernijacije diska ili pritisak na živac u zapešću ruke u sindromu karpalnog tunela. Ljekaru dijagnostički pregled služi da dobije jasnu informaciju o posljedici, toku i težini poznatog oboljenja ili povrede a nekada dijagnostički pregled traga za mogućim uzrokom koji stvara simptome bola ili slabosti. U najkraćem, indikacije za EMNG pregled su – poremećaji osjeta (žarenje, mravinjanje, gubitak osjeta na koži, osjećaj toplote i hladnoće) – bolni sindromi (‘strujna’ probadanja, hronični bolovi) – mišićna slabost – gubitak mišićne mase – umor, slabost, malaksalost i slabo podnošenje napora.

U prvom dijelu testa postavljaju se površinske elektrode na različita mjesta na koži u zavisnosti od simptoma te se pušta mali električni impuls duž nerva koji se može osjetiti kao trzaj. U drugom dijelu testa, elektromiografiji, postavlja se tanka iglica u mišić kojom će se procijeniti stepen električne aktivnosti u samom mišiću. Čitav pregled obično traje od 30 do 60 minuta.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.