Alipašina 49, 71 000, Sarajevo - BiH
Fizikalna terapija/kineziterapija za djecu

Posebnu brigu vodimo o najmlađima, trudeći se da u potpunosti kontrolišemo i usmjeravamo procese njihovog razvoja i rasta. Kao što se oblik i krošnja drveta širi iz mladog izdanka, tako i koštana i mišićna struktura naših mališana diktiraju njihov budući izgled i zdravlje.

Budući da je održavanje posturalne stabilnosti sastavni dio svih pokreta, terapeuti procjenjuju i liječe poboljšanje posturalne stabilnosti u ove djece. Predstavljamo Vam trenutne alate za procjenu pedijatrijske stabilnosti držanja i pitanja koja utječu na testiranje ovog konstrukta u djece. Posturalna stabilnost definirana je iz perspektive sistema s opisanim testovima koji se odnose na osjetilne, motorne i biomehaničke sisteme.

Postoje tri glavne vrste poremećaja krivine kičmenog stuba:

Lordoza – kičma osobe sa lordozom zakrivljena je značajno prema unutra u donjem dijelu leđa
Kifoza – nju odlikuje zakrivljen gornji dio leđa (više od 50 stepeni krivine)
Skolioza– Kriva je često oblika slova S ili slova C.

Šta uzrokuje loše držanje

Do lošeg držanja može doći zbog svakodnevnih učinaka gravitacije na naše tijelo. Loše držanje može se pojaviti i zbog ozljede, bolesti ili genetike – problema na koja većinom ne možete utjecati. Kombinacija ovih faktora također je prilično česta.

Koja su uobičajena posturalna odstupanja

Prema nekim istraživanjima, uobičajena posturalna odstupanja pronađena u najmanje 50% zdrave djece uključuju slabu formaciju uzdužnog luka stopala; hiperekstenzija koljena i valgus; medijalna rotacija kuka; zdjelična antefleksija; nagib zdjelice; trbušna izbočina; lumbalna hiperlordoza; krilate lopatice; …

Simptomi lošeg držanja

· Zaobljena ramena.
· Veliki trbuh.
· Savijena koljena dok stojite ili hodate.
· Glava koja se naginje naprijed ili nazad.
· Bol u leđima.
· Bolovi u tijelu.
· Umor mišića.
· Glavobolja

Koji su načini ispravljanja posturalnih nedostataka:

U konvencionalnom liječenju narušene mehanike tijela i stoga posturalnih grešaka koristi se pet glavnih modaliteta: toplina; masaža; istezanje; vježbe jačanja; i potporne mjere za liječenje ligamenata, kostiju i živaca.

Savremena Schroth metoda pokazala se kao jedan od najuspješnijih načina za korekciju deformiteta kičmenog stuba, pogotovo ako se radi o osobama koje su u fazi rasta i razvoja.

Ključ metode predstavlja dinamičke vježbe pod kontrolom fizioterapeuta, specijalizovanog za tu vrste terapije.

Pored dinamičkih vježbi uče se posebno i vježbe disanja prevashodno sa jednim plućnim krilom radi korekcije rotatornih deformiteta grudnog segmenta kičmenog stuba. Ove vježbe se uspješno primjenjuju i kod odraslih gdje je korekcija deformiteta isto izražena, samo u manjem obliku u odnosu na korekciju kod djece.

Fizička aktivnost temeljna je za rani razvoj svakog djeteta i utječe na mnoge aspekte djetetovog zdravlja. Savremene zdravstvene organizacije predlažu da su veće razine tjelesne aktivnosti kod djece školske dobi povezane s važnim kratkoročnim i dugoročnim zdravstvenim prednostima u tjelesnom, emocionalnom, društvenom i kognitivnom području tijekom čitavog života. Kao takvo, od vitalne je važnosti integrirati tjelesnu aktivnost u živote djece i postaviti temelje za omogućavanje i održavanje zdravog, aktivnog načina života tijekom odrasle dob.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.