Alipašina 49, 71 000, Sarajevo - BiH
Fizikalna terapija

U liječenju problema koji ograničavaju kretanje, pokret, otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti koristimo fizikalnu terapiju. Ova metoda liječenja intenzivno pomaže ublažavanju boli i poboljšava funkcionisanje lokomotornog aparata pacijenta.

Fizikalna terapija predstavlja metodu liječenja koja se koristi prilikom problema koji ograničavaju kretanje, pokret i otežavaju kvalitet života i obavljanje svakodnevnih zadataka i aktivnosti. Njenom primjenom ublažavamo bol, poboljšavamo funkcionisanje lokomotornog aparata.

Cilj fizikalne terapije je da omogući i olakša obavljanje svakodnevnih aktivnosti, te poboljšati pokretljivost zglobova i vratiti fleksibilnost mišićima kao i snagu, izdržljivost, koordinaciju i ravnotežu.

Najčešćih medicinska stanja koja se liječe fizioterapijom:

Koje su različite vrste fizikalne terapije

U procedure fizikalne terapije spadaju:

Elektromišićna stimulacija je upotreba električne struje za poboljšanje funkcije mišića. Ova vrsta terapije naziva se elektroterapija. Pomaže u jačanju i poticanju oporavka mišića nakon ozljede.

U električnoj miostimulaciji elektrode su pričvršćene na kožu preko mišića, a struja prolazi od baterije do mišića. To uzrokuje mišićnu kontrakciju i, ako se redovito ponavlja, može povećati mišićnu snagu.

Općenito, tri različite vrste električnih struja koriste se u električnoj stimulaciji mišića: istosmjerna (galvanska), izmjenična (dvofazna) i impulsna (impulsna izmjenična i istosmjerna). Različite vrste struja mogu se koristiti u malo različite svrhe u elektroterapiji.

Elektromišićna stimulacija može povećati mišićnu masu nakon ozljede, potičući zacjeljivanje. Možete vidjeti povećanje od oko 1% mišićne mase i povećanje od 10% do 15% mišićne funkcije u roku od pet do šest sedmica nakon podvrgavanja terapiji. Za najbolje rezultate trebali biste obaviti tri ili više tretmana u sedmici. Intenzitet tretmana može se prilagoditi u skladu sa vašim nivoima tolerancije.

Interferentne struje ili “ukrštene struje” su dobile naziv po efektu interferencije koji nastaje u tkivu kada se ukrste dva samostalna strujna kola. Na mjestu gdje se ukrštaju ta dva strujna kola nastaje jak terapijski efekat na tkivo .

Dijadinamska struja – niskofrekfentna struja kojoj je glavno djelovanje ublažavanje boli i lolalno poboljšanje cirkulacije.

Galvanska struja – djeluje na živčane završetke odgovorne za prijenos boli tako da se bol smanji ili nestane. Koristi se kod pareze, paralize bolesti krvnih žila i poremećaja cirkulacije te oštećenja perifernih živaca.

TENS je vrsta struje koja se aplicira putem različitih vrsta aparata najšesće u sklopu sa drugim elektroterapijskim modulacijama (kombi aparati) a može se aplicirati i putem malih prenosiv aparata. Povezan je s nizom elektroda koje se stavljaju na kožu kako bi dale niskonaponski električni naboj. Električni impulsi stimuliraju živčana vlakna u području gdje imate bol i smanjuju signale boli koje vaš mozak percipira. Električni naboj također može uzrokovati da vaše tijelo oslobađa prirodne hormone koji smanjuju razinu boli.

TENS nije za sve vrste boli, ali može pomoći kod:

-boli nakon operacije. Najefikasniji je u liječenju blage do umjerene boli nakon nekoliko vrsta operacija, uključujući operacije srca, operacije grudnog koša, histerektomiju i druge ginekološke operacije, ortopedsku hirurgiju i abdominalnu operaciju,
-bol kod artritisa
-oštećenje dijabetičkih živaca (dijabetička neuropatija). Studije pokazuju da TENS može pomoći u ublažavanju boli uzrokovane oštećenjem dijabetičkog živca, najčešće u šakama i stopalima.
-bol pri ozljedi kičmene moždine.
-bol u licu. TENS je efikasan protiv neke vrste bolova u facijalnim živcima.

Takođe može učiniti aktivnosti poput žvakanja, razgovora i spavanja ugodnijim za osobe sa ovim stanjem.

-menstrualni i porođajni bolovi. Mala istraživanja sugeriraju da TENS pruža olakšanje od bolnih menstrualnih grčeva i bolova u leđima povezanim s menstrualnim ciklusom. Istraživanje je također otkrilo da je TENS barem jednako učinkovit kao i druge opcije za ublažavanje boli bez lijekova tokom poroda.

Ultrazvuk i ultrasonoforeza

Ultrazvučni aparat radi tako što šalje električnu struju kroz kristale koji se nalaze u ultrazvučnoj sondi – poznat i kao ultrazvučni štapić. Sonda vibrira, uzrokujući da valovi putuju kroz kožu do tijela ispod nje. Talasi prenose energiju u tkiva da izazovu željene efekte. Ultrazvuk se također može fokusirati na tkiva duboko u vašem tijelu bez utjecaja na druga tkiva blizu površine.

Učestalost i intenzitet ultrazvuka, trajanje postupka i područje njegove primjene određuju način na koji se izvodi ultrazvučna fizikalna terapija.
Ultrazvuk je efikasan način za liječenje oticanja mišića, zglobova i ligamenata.

Ultrazvuk se može koristiti za liječenje širokog spektra zdravstvenih problema. No, najčešće se koristi za rješavanje problema u mišićnom tkivu. Zagrijavajući učinak ultrazvuka pomaže u liječenju bolova u mišićima i smanjuje hroničnu upalu.

Ultrazvuk također pomaže boljem protoku tkivnih tekućina – što znači da više limfe prolazi kroz tkiva. Limfa je važna tekućina koja prenosi bijela krvna zrnca po cijelom tijelu. Dakle, na ovaj način ultrazvuk pomaže vašim oštećenim stanicama u borbi protiv infekcija i brže ozdravljenje.

U našem medicinskom centru koristimo i ultrasonoforezu, apliciranje lijeka pomoću ultrazvuka. Na taj način lijek dublje prodire u tkivo i ubrzava se proces izlječenja.

Fototerapija je vrsta medicinskog tretmana koji uključuje izlaganje fluorescentnim žaruljama ili drugim izvorima svjetlosti poput halogenih svjetala, sunčeve svjetlosti i dioda koje emitiraju svjetlost (LED) za liječenje određenih medicinskih stanja. Uključuje korištenje UV svjetla – sličnog sunčevoj svjetlosti – za smanjenje rasta stanica kože i upale.

Laseroterapija
Laserska terapija zrači vašu kožu svjetlosnom energijom. Uređaj koristi nizak nivo energije ili fotone. Za razliku od lasera više frekvencije koji se koriste za operaciju, oni ne zagrijavaju i ne režu vašu kožu. Fotoni prodiru duboko u bolni zglob. Svjetlost pokreće hemijske promjene koje pomažu oštećenim ćelijama i tkivima da zarastu i ponovo rastu.

Tokom liječenja, vaš liječnik usmjerava hladni laserski uređaj direktno na kožu na vašem koljenu. Ili će dodirnuti vašu kožu ili će joj biti vrlo blizu.
Uređaj šalje brzi svjetlosni puls u vaš zglob koji traje od 30 do 60 sekundi.

Za postizanje rezultata trebat će vam više od jednog tretmana. Može biti potrebno čak osam ili čak 30 tretmana ukoliko se ne koristi u kombinaciji sa ostalim fizikalnim modaletitetima.

Bioptron lampa
Bioptron je uređaj koji radi na principu svjetlosne terapije, potiče mikrocirkulaciju i ima široko polje primjene:

Liječenje rana: Povrede, opekotine, postoperativne rane, rane od dugotrajnog ležanja (dekubitus), ulkusi dijabetičkog stopala.
Dermatološki problemi: akne, ekcem, psorijaza, herpes simplex I zoster te ožiljci.

Terapija bola: bolovi u ramenu, vratu i donjem dijelu leđa, sportske i druge povrede koštano-mišićnog sistema, artritis, sindrom karpalnog tunela i teniski lakat.

Sezonska depresija: prekomjerna potreba za snom te sindrom hroničnog umora.

Orthon lampa
ORTHON lampa je infracrvena dubinska toplina koja liječi i opušta mišiće i tetive, podstiče izgradnju kostiju, uklanja bol, oživljava kožu, reguliše krvni pritisak, podstiče metabolizam, krvotok i srčani mišić, djeluje pozitivno na probavu, na energetske centre, aktivira imunološki sistem i relaksira organizam.

Kao terapijska procedura u fizikalnoj terapiji magnetoterapija se primjenjuje i u cilju prevencije ili liječenja određenih stanja i oboljenja. To je procedura koja se može korirstiti čak i u ranoj fazi rehabilitacije prilikom gipsane imobilizacije u cilju ubrzavanja stvaranja koštanog kalusa. Bezbjedna je za korištenje u cilju liječenja sportskih povreda, traumatskih povreda, oboljenja ili oboljenima uzrokovanim procesom starenja.

Neki od učinaka magnetoterapije su poboljšana cirkulacija, smanjenje upale, ispravljanje neravnoteže, pojačana imunološka funkcija, mirniji san, smanjenje pritiska i smanjenje ili prestanak boli.

Trakcija je metoda koja se sastoji od istezanja određenih dijelova tijela primjenom mehaničke sile. Drugi nazivi za trakciju su ekstenzija, distrakcija i dekompresijska terapija.

Nehirurška dekompresija kralježnice je vrsta motorizirane vuče koja može pomoći u ublažavanju bolova u leđima. Dekompresija kralježnice djeluje nježnim istezanjem koja mijenja silu i položaj kralježnice. Ova promjena uklanja pritisak na spinalne diskove, koji su jastučići poput gela između kostiju u vašoj kralježnici, stvaranjem negativnog pritiska u disku. Kao rezultat toga, ispupčeni ili hernirani diskovi mogu se povući, uklanjajući pritisak na živce i druge strukture u vašoj kralježnici. To pak pomaže u promicanju kretanja vode, kisika i tekućina bogatih hranjivim tvarima u diskove kako bi se mogli izliječiti.

Nehirurška dekompresija kralježnice se koristi za:

-bol u leđima ili vratu ili išijas, slabost ili trnce koji se protežu niz nogu,
-ispupčeni ili hernirani diskovi ili degenerativna bolest diska,
-istrošeni kičmeni zglobovi (sindrom stražnje fasete)
-ozlijeđeni ili bolesni korijeni spinalnih živaca.

Tretman u prosjeku traje 30 do 45 minuta. Prije ili poslije terapije, možda ćete imati druge vrste uvodnog ili završnog liječenja, kao što su:

-Kratkotalasna dijatermija (KTD)
-ultrazvuk (upotreba zvučnih valova za stvaranje topline i poticanje ozdravljenja)
-toplotna ili hladna terapija.

Limfna drenaža je jedna od efikasnih tehnika za detoksikaciju organizma i regeneraciju tkiva.

Vrši deblokadu limfnih kanala i krvnih sudova, što dovodi do prirodnog protoka limfe iz perifernih dijelova tijela, tako da dolazi do smanjenja otoka i bolova prouzrokovanih pretjeranom količinom limfe i metabolita u tijelu. Ima povoljan efekat na nervni, mišićni i imuni sistem. Regenerišući efekti limfne drenaže nisu ograničeni samo na tkivo koje dreniramo, već i na duboka tkiva, npr. kod osteoporoze i ukočenih zglobova. Tretman limfne drenaže provodi se tako da obučete čizme koje vrše drenažu.

U zavisnosti od problema koji tretiramo, tretman limfne drenaže traje 20-45min uz prethodno uvodnu fizikalnu terapiju. Limfna drenaža predstavlja izuzetno popularnu metodu što za rezultat ima smanjenje obima potkoljenice ili natkoljenice za 2-4cm.

Jedan od tretmana koji pozitivno utiču na zdravlje ali ukoliko se provodi redovno, dovodi i do reduciranja masnih naslaga poput celulita.

Terapija dubokim elektrostatičkim oscilatornim poljem predstavlja revolucionarno otkriće u elektromedicinskim naukama.

Elektrostatički impulsi stvaraju prijatnu, biološki efektivnu oscilaciju na tretiranom tkivu, koristeći elektrostatičko privlačenje i otpuštanje. U poređenju sa drugim oblicima fizioterapije, DEEP OSCILLATION ima blag i dubok efekat u svim slojevima tkiva (koži, vezivnom tkivu, potkožnom masnom tkivu, mišićima, krvnim i limfnim sudovima).

Klinički dokazani fiziološki efekti aparata DEEP OSCILLATION:

-velika efikasnost kod smanjenja bola,
-protivupalni efekat, uspešno smanjenje edema (otoka)
-ubrzanje procesa zarastanja rana
-antifibrozni efekat
-poboljšanje trofike, prehrane tkiva
-smanjenje crvenila
-detoksikacija
-poboljšanje elastičnosti tkiva.

Radiofrekventna ili Tecar terapija (TT) je oblik neinvazivne elektro-termalne terapije klasificirane kao duboka termoterapija zasnovana na primjeni električnih struja. Ovu tehniku odlikuju trenutni učinci, a koriste je sportaši visokih performansi. Obično se smatra da je njegova sposobnost povećanja protoka krvi primarni način poboljšanja cirkulacije, promicanja zacjeljivanja tkiva, ublažavanja bolova u mišićima i zglobovima te povećanja elastičnosti vezivnog tkiva. Ono što ovaj tretman izdvaja jeste brzina oporavka odnosno regeneracije oštečenog tkiva. Radio talasi stimulišu unutrašnju tjelesnu energiju, kojom se postiže dovoljno toplote da bi se smanjila bol, smanjila upala, poboljšala cirkulacija krvi i tako povećao priliv kiseonika na povrijeđenoj regiji. Smanjenje osjećaja bola olakšava svaki dalji rehabilitacioni postupak.Na ćelijskom nivou Tecar terapiju karakteriše trostruko djelovanje. Ona aktivira ćelijsku biostimulaciju, stimuliše mikrocirkulaciju i pospješuje metaboličku hiperaktivaciju ćelije.

Ovom tehnikom mogu se tretirati ne samo povrede koljena, ramena, kuka, skočnog zgloba, kičme, ruku, mišića, već i vrlo bolne upale zglobova, teakutna stanja, kao što je lumbago sa išijasom. Nema negativnih nus pojava, niti dolazi do pregrijavanja kože. Zahvaljujući tome, terapija se može primjeniti i više puta u jednom danu, što sve pridonosi bržem ozdravljenju.

Najčešća primjena Tecar terapije

-lumbalni bolni sindrom,
-lumbalna diskus hernija
-lumbago
-lumboišijalgija upala nerva išijadikusa ( bol duž noge ),
-burzitis
-triger tačke

Cervikalni bolni sindromi

-cervikalna diskus hernija
-cervikobrahijalgija ,upala nerva brahialisa ( bol u lopatici i duž ruke )
-parestezija ( utrnuće duž ruke i u prstima )
-ograničeni i bolni pokreti u vratnoj kičmi

Bol u ramenu

-ograničena i bolna pokretljivost ( tzv.“smrznuto rame ili frozen shoulder “ )
-upala i povreda tetiva i mišića ramena
-zglobni kapsulitis
-burzitis
-post traumatski oporavak kod preloma i ruptura
-kalcifikacije

Rupture mišića (najčešće sportske povrede)

-ahilova tetiva
-mišići regije potkoljenice
-mišići natkoljenice

Bol u koljenu

-poslije uganuća,distorzija,udaraca,sportskih povreda
-povrede meniskusa
-povrede ligamenata
-gonartroza
-poslije preloma
-postoperativni oporavak

Bol u stopalu

-petni trn
-metatarzalgija
-plantarni fascitis
-entezitis
-distorzija skočnog zgloba

Mehanizam djelovanja Tecar terapije

Tecar terapija dejstvom radiofrekfencija prebacuje energiju kroz tkivo djelujući, u zavisnosti od načina primjene, na površinska tkiva i mišiće, kao i na dubinska tkiva, dublje smještene mišiće u tijelu, tetive i kosti. Na ovaj način Tecar terapija stvara prijatnu i djelotvornu terapiju čitavog tijela. Pored rehabilitujućih efekata Tecar terapija djeluje krajnje opuštajuće i umirujuće na pacijenta, čineći je veoma prijatnom i relaksirajućom rehabilitacionom metodom.

Rezultat koji se postiže sa 15-20 tretmana klasične fizikalne terapije, Tekar terapijom postiže se kroz 5-7 tretmana.

Vakum terapija usisava dio kože pod čašicom i izvlači one dublje slojeve masnoće i celulita na površinu kože. U isto vrijeme, tu se povećava i aktivnost kapilara odnosono poboljšava prokrvljenost i površinska cirkulacija. Uloga vakuum masaže za celulit postaje jasna – ona podstiče rad limfnog sistema i vertikalnu cirkulaciju i to dovodi do bolje prokrvljenosti ovih dijelova tijela. Vezivno tkivo tada postaje elastičnije, koža tonirana i zategnuta.

Dijatermija je zagrijavanje tjelesnih tkiva zbog otpora prolasku visokofrekventne struje.Može se definisati kao stvaranje toplote u tjelesnim tkivima zbog otpora koji ta tkiva pružaju prolasku visokofrekventne električne struje.

Kinesiotaping ima veliko područje primjene kod raznih oblika tendinitisa, uključujući i skakačko koljeno, u cilju smanjenja bola i upale, te što bržeg vraćanja u normalne aktivnosti.

Osnovni fiziološki princip kinesiotapinga:

– ispravlja funkciju mišiča – kinesiotaping je uspješan u postizanju odgovarajućeg tonusa mišića, povećava ili smanjuje mišićnu kontrakciju
– povećava cirkulaciju krvi i limfe – na taj način reducira edeme i hematome
– smanjuje bol
– koriguje zglobne nepravilnosti – pomoću kinesiotapinga djelujemo na vraćanje funkcije zgloba.

Prednost kinesiotapinga je upravo u tome da se može koristiti od akutne faze bolesti do krajnje faze rehabilitacije.

Poboljšava funkciju mišića, cirkulaciju tjelesnih tekućina, smanjenjuje bol, podstiče funkciju zgloba jer različitim načinom postavljanja kinesiotapinga utiče se na mišićni tonus, koriguju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama.

Vibracijski pištolj nudi vam duboku penetraciju mišića koju vam drugi masažari ne mogu dati. Možete reći da se stavljate u ruke terapeuta koji će otkriti problem i slabe dijelove tijela. Mnogi sportski timovi koriste ovaj masažni vibracijski pištolj koji svim ljudima omogućuje bolji život bez boli.

Značajke masažnog pištolja:

-ublažava napetost mišića i bol
-aktivira vaše tijelo
-poboljšava san
-eliminira toksine
-povećava mobilnost
-poboljšava cirkulaciju krvi

Medicinska masaža pomaže kod napetih i bolnih mišića u kojima se, zbog umora, nakupila mliječna kiselina. Iako je ljekovit učinak dodira na bolne mišiće od davnina poznat, masažom postižemo i efektivan analgetski mehanizam. Napetost u mišićima izazivaju i brojne aktivnosti koje zahtijevaju zauzimanje neprirodnih položaja. Ta napetost nije samo fizička neugoda nego oslabljuje i mentalne sposobnosti. Osjećaj stalne napetosti, čak i blage, pridonosi hroničnim hormonskim, biohemijskim i neurološkim tegobama. Mrežasto vezivno tkivo koje obavija mišiće, postajući sve gušće i manje savitljivo, nepovoljno utječe na držanje i disanje. Stalna napetost mišića otežava krvotok i dopremu hranjivih tvari do organa i tkiva. Masaža snižava koncentraciju hormona stresa i razgrađuje napetost, dovodeći tijelo u stanje balansa.

Impulsno udarna terapija nosi visoku energiju na bolna mjesta koštanomišićnog tkiva sa subakutnim i hroničnim stanjima. Energija potiče regeneraciju i reparativne procese kostiju, tetiva i drugih mekih tkiva.

Impulsno udarna terapija karakterizira skokovita promjena tlaka, velika amplituda i neperiodičnost.

Kinetička energija glave impulsnog pištolja, stvorena komprimiranim zrakom, prenosi se na odašiljač na kraju aplikatora i dalje u tkivo.

Fiziološko djelovanje:

1. Angiogeneza
Protok hranjivih tvari neophodan je za pokretanje i održavanje procesa popravka oštećenog tkiva. Primjena kinetičke energije uz pomoć impulsnog pištolja može dovesti do formiranja novih krvnih sudova.

2. Poticanje proizvodnje kolagena
Proizvodnja dovoljne količine kolagena nužan je preduvjet za procese popravljanja oštećenih koštanomišićnih i ligamentnih struktura. Terapija impulsnim pištoljem ubrzava sintezu prokolagena.

3. Otapanje kalcificiranih fibroblasta
Nakupljanje kalcija najčešće je posljedica traume tetive, ishemije ili produžene upale. Impulsni pištolj ima sposobnost da razbije postojeće kalcifikacije.

4. Oslobađanje trigger tačaka
Trigger točke su glavni uzrok boli u leđima, vratu, ramenima i udovima. Impulsni pištolj deblokira kalcijevu pumpu i tako preokreće metaboličku krizu u miofilamentima i oslobađa trigger tačke.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.