Alipašina 49, 71 000, Sarajevo - BiH
Rehabilitacija

Složeni proces ponovnog osposobljavanja za svakodnevni i profesionalni život, te za emotivnu i socijalnu stabilnost osobe. U sportu ona znači povratak sportiste u stanje identično onome prije nastanka povrede. Najbolje je proces rehabilitacije započeti neposredno nakon povređivanja i voditi onoliko dugo koliko diktira stanje pacijenta.

Rehabilitacija je složeni proces ponovnog osposobljavanja za svakodnevni i profesionalni život te za emotivnu i socijalnu stabilnost osoba, koje izgube tu sposobnost potpuno ili djelimično zbog bolesti ili povrede.

U sportu to konkretno znači povratak sportiste u psihofizičko stanje, identično onome prije nastanka povrede. Rehabilitacija sportista je vrlo zahtjevan posao koji traži znanje, vještinu, strpljenje, sposobnost motivacije i individualni pristup svakom sportisti i svakoj povredi.

Proces rehabilitacije započinje neposredno nakon povređivanja i odvija se onoliko dugo koliko to traže narušene sposobnosti i individualno je prilagođen i drugačiji od uobičajenih rehabilitacijskih postupaka. Zadaci postupka za rehabilitaciju sportskih povreda usmjereni su na: održavanje mišićne mase i kvaliteta mišića, pokretljivost zglobova i prevencija kontraktura, očuvanje propriocepcije, održavanje kvalitete funkcionalnih gibanja u pojedinim sportovima, umanjivanje gubitka sportskih vještina, te očuvanje kardiovaskularnih sposobnosti.

Profesionalana, empatijska komunikacija sa pacijentom pomaže da pacijent uradi zadane vježbe na sedmičnom nivou, a i kada radi sam kod kuće da održava kontinuitet i slijedi zadani program.

Zadaci postupka za rehabilitaciju sportskih povreda ili drugih tegoba usmjereni su na:
-uklanjanje boli
-održavanje mišićne mase i kvaliteta mišića,
-pokretljivost zglobova i prevencija kontraktura,
-očuvanje propriocepcije,
-održavanje kvalitete funkcionalnih gibanja u pojedinim sportovima,
-umanjivanje gubitka sportskih vještina,
– te očuvanje kardiovaskularnih sposobnosti.

Kineziterapija (grčke reči kinein – kretati se, kinezis – pokret) je oblast fizikalne terapije koja se bavi primjenom pokreta u svrhe liječenja, a u cilju uspostavljanja optimalnog funkcionisanja dijelova i organizma u cjelini.

Kineziterapija obuhvata aktivne i pasivne vježbe.

Aktivne vežbe se dijele na:

– aktivne potpomognute
– aktivne nepotpomognute
– aktivne vežbe sa otporom

Ona se primjenjuje u gotovo svim medicinskim specijalnostima kod brojnih patoloških stanja.

Terapijski efekti kineziterapije su:

– Smanjivanje ili potpuno uklanjanje bola kroz terapiju pokretom
– povećanje mišićne snage i elastičnosti
– povećanje obima pokretljivosti u zglobovima
– poboljšanje funkcije kardiovaskularnog sistema, disajnih organa, nervnog sistema i organa za varenje
– poboljšanje cirkulacije i ubrzanje lokalnog metabolizma i procesa oporavka organizma u celini
– stvaranje pravilne šeme pokreta i motoričke aktivnosti
Osim što je iterapija, kineziterapijske korektivne tehnike same po sebi mogu poboljšati energetsko i psihičko stanje pacijenta, optimizirajući tako resurse koje ljudi imaju u svakoj situaciji.

Kondicioniranje se može definirati kao proces unapredjenja motoričkih i funkcionalnih sposobnosti, morfoloških karakteristika, zdravstvenog statusa sportaša te za tu svrhu potrebnih motoričkih znanja.

Razina tjelesne kondicije odražava opšte zdravstveno stanje, a vašu kondiciju uglavnom uvjetuje količina treninga, odnosno aktivnosti, koje svakodnevno obavljate.

Cilj kondicioniranja u sportu je da se poboljša takmičarska sposobnost povećanjem proizvodnje energije tokom određene aktivnosti.

U Medicinskom centru „Sporticusa“ Vam nudimo posebno urađene programe kondicioniranja, koje se rade pod nadzorom ljekara specijaliste,fizioterapeuta i školovanog kondicionog trenera.

Medicinski centar Sporticus vam predstavlja novi Medicine-fitness anticeullite program, koji za razliku od mnogih kozmetičkih tretmana, pruža trajne razultate.

Tokom samom početka, naš specijalizovani tim će ustanoviti “otpor” kože, te program individualno prilagoditi. X BODY je revolucionarni pristup vježbanju u elektrostimulacijskom odijelu gdje se tačno pogađaju mišići koje želimo stimulisati.

Neke od prednosti EMS-a (elektromišićne stimulacije) su:

-ispravlja tjelesno držanje i položaj tijela
-sprječava pojavu osteoporoze
-pomaže u otklanjanju problema u donjem dijelu leđa.

Program uključuje i naš X- BODY trening, traje 10-15 dana te uključuje 10 tretmana

Napredak je vidljiv već nakon prvih 6 do 8 treninga, bez obzira je li riječ o početniku, rekreativcu ili profesionalnom sportašu.

Schumann 3D ploča je visokokvalitetni uređaj koji se uglavnom koristi za regeneraciju. Zajedno s našim trenerima fitnesa razvit ćete različite vježbe koje su potpuno prilagođene vama.

Schumann 3D Platte Medical dizajniran je za stimulaciju cijelog tijela: donjih ekstremiteta, gornjih ekstremiteta i trupa. Stvoreno putem platforme osjetljivih vibracija.

Reguliraju cirkulacijski sistem i nervni sistem, jačaju više od jedne kosti. Uklonite blokade i uvjete za piće i veze. Reguliraju metabolizam, poboljšavaju mentalno i fizičko stanje te jačaju centralnu stabilizaciju i koordinaciju.

Schumann 3D System ima poticajno djelovanje na cijeli naš organizam, pogodan je za razne probleme te njime možemo postići iznenađujuće rezultate: poboljšati ukupnu efikasnost, jačati obrambenu snagu organizma, smanjiti bol u leđima i zglobovima, smanjiti tjelesnu težinu zbog aktiviranja mišićne mase i povećane potrošnje kalorija. Također, ubrzava proces liječenja povreda, pogotovo zglobova, kralježnice i sportskih ozljeda i povreda mišića – njegova uporaba pozitivno djeluje na cijeli lokomotorni sistem.

Schumann 3D Plate idealan je i dokazan partner u široko shvaćenoj zdravstvenoj prevenciji, rehabilitaciji i terapiji, kao i u sportu i ljepoti. To je uređaj za sve one koji brinu o svom zdravlju, i općenito za one koji mu ne mogu posvetiti puno vremena. Aparat je siguran i jednostavan za upotrebu.
Na Schumann 3D platformi cijelo tijelo je podvrgnuto prirodnim terapijama uz pomoć biodinamičkih, uspravnih vibracija s frekvencijom od 7,83 Hz.

Posturalni blok ili blokovi su posebno dizajnirane spužve različitih oblika, pravougaonih, oblika trougla i oblika valjka koji postavljeni zajedno u jednu cjelinu čine posturalni rekvizit sastavljen od 7 dijelova. Postavljanjem trupa na posturalni blok u ležećem položaju na leđima sa savijenim koljenima na podlozi pacijent koristeći tjelesnu težinu i uz pomoć specijalnih oblika posturalnog bloka ispravlja pogrešno držanje.

Zašto koristiti posturalni blok?

Njihova svrha je istegnuti određene mišiće i zglobove , uticati na tetive i veze između pršljenskih tijela i pojačiti njihov tonus koji će se kasnije u stojećem položaju odraziti na posturalno držanje u stojećoj poziciji ( manja fleksija cervikalnih mišića , vraćanje ramena prema nazad ( smanjenje unutrašnje rotacije humerusa ) , veća simetrija karlice ). Privremeni rezultati su vidljivi čak i nakon 10-ak min ležanja , koji traju do nekoliko minuta ( dovoljno za natuknicu i motivaciju pacijenta) , ali za vidljivi efekat promjene posturalnog držanja potrebno je između 3-4 mjeseca redovnog korištenja.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.