Alipašina 49, 71 000, Sarajevo - BiH
Tradiocionalna medicina

Osteopatija, kao vrsta tradicionalne medicine utemeljena je još 1872. i zasnovana na principima filozofije, te jasno definisanim načelima koja koriste preciznim palpatornim (manuelnim) zahvatima. Osteopatija ne tretira samo muskuloskeletni aparat (kosti, zglobove, ligamente, mišiće i fascije) nego i visceralne organe i nervni sistem. Primjenom osteopatskih tehnika, terapeut oslobađa tenzije u tkivu, poboljšava prokrvljenost tkiva , što utiče na smanjenje boli i poboljšanje pokretljivosti.

Često se naziva i holističkom ili alternativnom, a ovakav pristup objašnjava zdravlje kao balans tjelesnog, mentalnog, emotivnog i duhovnog stanja čovjeka, a cilj je potaknuti procese unutar samog tijela za borbu protiv bolesti. Najveći dio postupaka koji se primjenjuju u komplementarnoj i alternativnoj medicini podrijetlom su iz nekoliko velikih i starih medicinskih praksi. U sklopu našeg centra možete pronaći tretmane osteopatije, akupunkture…???


Osteopatija

Iako je prema Stillu kost temelj i osnova zdravlja, osteopatija ne tretira samo muskuloskeletni aparat (kosti, zglobove, ligamente, mišiće i fascije) nego i visceralne organe i nervni sistem. Primjenom osteoptskih tehnika, terapeut oslobađa tenzije u tkivu, poboljšava prokrvljenost tkiva , što utiče na smanjenje boli i poboljšanje pokretljivosti. Osteopatija ne posmatra samo prisutne simptome nego pristupa holistički prema oboljenju tražeći uzroke funkcionalnog poremećaja.

Specifičnim neinvanzivnim tehnikama osteopatije omogućiće se lakše i manje bolno kretanje uz povećanje obima pokreta zgloba, na taj način prevenirati eventualni pad, a time i rizik od preloma. Osteopatija može biti od velike pomoći i važnosti u održavanju nezavisnog načina života jer aktivnosti poput penjanja uz stepenice, silaženja niz stepenice ili za neke vožnja automobila su prediktori dugotrajnijeg i kvalitetnijeg života u trećoj životnoj dobi.

Akupunktura

Prema teoriji 5 elemenata svi organi u tijelu pripadaju jednom od 5 elemenata: drvo, vatra, zemlja, metal i voda. Svaki od njih ima svoju Yin i Yang komponentu. Srce i tanko crijevo npr. predstavlja element vatre, jetru i žučni mjehur predstavlja drvo , bubrezi i mokraćni mjehur predstavlja element vode itd. Prema biološkom satu kineske tradicionalne medicine, svaki organ ima najveći nivo energije u određeno doba dana ( 2h u toku jednog dana) te u skladu s tim, ukoliko se javljaju bolovi nekog organa, simptomi će se ispoljiti u tom period.

Akupunktura i akupresura se primjenjuju na meridijanima, kao i masaža meridijana. Kod nas se primjenjuju savremeni oblici akupunkture gdje lijepimo poseban oblik akupunkturne igle, u obliku flastera, na meridijane i akupunkturne tačke koje se nose 3-5 dana i imaju produženo dejstvo.

Privacy Preferences
When you visit our website, it may store information through your browser from specific services, usually in form of cookies. Here you can change your privacy preferences. Please note that blocking some types of cookies may impact your experience on our website and the services we offer.