Dobrodošli na stranicu Sporticus Medicinski Centar

Telefon Sarajevo

+387 33 202 502

Telefon Tuzla

+387 35 299 019

Proces prirodnog liječenja uz Kinesio trake (kinesiotape) je 1970. godine razvio dr. Kenzo Kase, japanski kiropraktičar, a na temelju vlastitog kliničkog iskustva, utvrdivši da mnogi bolovi nastaju zbog funkcijskih smetnji mišića i tkiva u području zglobova, te njihovog međusobno narušenog sklada.

U prvoj dekadi Kinesio trake su koristili samo medicinski praktičari u Japanu, međutim njihova učinkovitost je pomakla granice, te su ih ubrzo priznali i počeli koristiti i ljekari profesionalnih sportista.

Vrlo su učinkovite za sportske povrede i bolove u mišićima. Kinesiotaping smanjuje bol tako što olakšava limfnu drenažu, na način da podiže kožu povećavajući međustanični (intersticijski) prostor.

Riječ je o tehnici koja za postizanje terapijskog učinka koristi proprioceptivne informacije (informacije koje stižu iz mehanoreceptora u koži). To je jedinstvena metoda lijepljenja posebnih kinesiotex traka, a rezultat je znatno smanjenje bola i potpun obim pokreta, jer se smanjuje pritisak na potkožne receptore bola. Mišićima ne samo da je postavljena zadaća da pokreću tijelo, nego moraju pomoći pri kontroli venske i limfne cirkulacije, tjelesne temperature itd.

Prednost Kinesiotapinga

Prednost kinesiotapinga je upravo u tome da se može koristiti od akutne faze bolesti do krajnje faze rehabilitacije. Međutim, nikako se ne bi trebao primjenjivati kao prevencija za sprječavanje ozljeda ili loših pokreta, nego je učinkovit samo tokom korekcije patoloških obrazaca kretanja nakon ozljeda ili određenih disfunkcija.

Još jedna prednost je da se ovakav vid terapije preporučuje gotovo svima, od dječije do starije dobi, a dobre rezultate pokazuje i kod profesionalnih sportaša.

Osnova ove metode liječenja je u pravilnom lijepljenju posebno dizajniranih traka na tijelo.

Koriste se:

U današnje vrijeme najčešće se koriste u sportskoj medicini. Prije svega poboljšavaju funkciju mišića, npr. nakon rupture mišića, zatim cirkulaciju tjelesnih tekućina, smanjuju bol, potiču funkcije zgloba jer različitim načinom postavljanja kinesiotapinga utiče se na mišićni tonus, korigiraju se nejednakosti i asimetrije, čime nastaje ravnoteža u mišićnim grupama. Stimuliranjem proprioceptora postiže se bolji osjećaj pokreta. Kinesiotex trake preporučuju se čak i djeci s cerebralnom paralizom u ranoj fazi terapije ili u slučaju skolioze, a tretirajući mišićno-koštani sistem općenito se popravlja i zdravlje pacijenta.

U medicinskom centru “Sporticus” nudimo usluge Kinesiotapinga, kojeg plasiraju stručno edukovani uposlenici, naročito za stanja kod sportista.

NEUROMUSKULARNI TAPING

Neuromuskularni taping (NMT) je biomehanička terapija koja koristi dekompresivne i, u nekim situacijama, kompresivne podražaje za dobivanje blagotvornih efekata na mišićno-koštani, vaskularni, limfatički i neurološki sistem, s ciljem kliničke i rehabilitacijske svrhe. Sve se temelji na primjeni određenih traka koje oblikuju nabore kože koje, zahvaljujući pokretu tijela, olakšavaju limfnu drenažu, potiču vaskularizaciju krvi, smanjuju bol i poboljšavaju obim pokreta mišića i time i držanje tijela.

To je biomehanička i senzorska korektivna tehnika koja, temeljena na prirodnim ljekovitim sposobnostima tijela, promiče bolju krvnu i limfnu cirkulaciju na tretiranom području. U fizioterapiji ili jednostavno u rehabilitaciji koristi se za liječenje različitih problema. Korištenje Neuromuskularnog tapinga nudi novi, inovativni i ne-farmakološki pristup. Budući da je neinvazivna terapija, ona dovršava proces rehabilitacije, nudeći pacijentima alternativni, efikasan i lokalizovan tretman.

NeuroMuskularni taping nudi medicinskim i rehabilitacijskim stručnjacima dodatni resurs za poboljšanje reakcije subjekta, smanjenje vremena rehabilitacije i time poboljšanje kvalitete života pacijenta.

Posljednjih godina Neuromuskularni taping je postigao važne rezultate u postoperativnoj ortopedskoj rehabilitaciji i neurološkoj rehabilitaciji moždanog udara, povredama kralježnice i ostalim degenerativnim neurološkim bolestima. Visokinivo rezultata znači da je Neuromuskularni taping na vrhuncu novih terapijskih tehnika.

EnglishBosnia