Dobrodošli na stranicu Sporticus Medicinski Centar

Telefon Sarajevo

+387 33 202 502

Telefon Tuzla

+387 35 299 019

Limfna drenaža je tehnika kojom se djeluje na uspostavljanje ravnoteže tekućina u organizmu, pomaže rad limfnog sustava i na taj način poboljšava opće stanje tijela pozitivno utječući na rad vegetativnog živčanog sustava i na cijeli imunološki sustav. Ona omogućuju ublažavanje i uklanjanje raznih zdravstvenih tegoba, poput limfedema, raznih oteklina zbog oštećenja limfnog sistema (primjerice zbog zračenja, opeklina, trauma), neuroloških bolesti, nakon operacija, poslije liposukcije, kod problema s lošom cirkulacijom, celulitom, migrenama i bolovima u mišićima, reumatskih oboljenja (artroza koljena, giht, reumatske otekline), sportskih ozljeda, kod stresa i napetosti te cijelog spektra tegoba koje donosi današnji način života.

Limfna drenaža je terapeutski postupak koji, primjenom vrlo laganih pritisaka uz duge, nježne, ritmičke poteze potiče povećanje protoka limfe i smanjenje toksina u čovjekovom organizmu. Da bi smo bolje razumjeli samu limfnu drenažu prvo trebamo znati par informacija o limfnom sustavu.

Limfni sustav dio je imunološkog sustava našega tijela i on pomaže u borbi protiv infekcije. Limfa predstavlja bistru, blago žutu tjelesnu tekućinu koja vrši prijenost hranjihvih tvari i kisika u stanice, prilikom čega skuplja štetne tvari organizma i pročišćava ih kroz limfne čvorove.ti glavni limfni čvorovi nalaze se u vratu, pazuhu i preponama. Limfni sustav nema pumpu kao što to ima krv. Limfu potiče pritisak u krvnim žilama i kretanje mišića.

S obzirom da limfni sustav igra veoma važnu ulogu u našem organizmu (ključna je za održavanje imunološkog sustava) limfna drenaža pomaže u:

  • Prevenciji oboljenja od prehlada i virusa, jer pomaže u borbi sa infekcijom i ubrzava liječenje te oporavak od bolesti
  • Pomoć u zadržavanju vode u organizmu, jer protjecanje limfne tekućine, s obzirom na to da nema svoju pumpu, nakon dugotrajnog sjedenja uzrokuje oticanje nogu ili prstiju
  • Potiče gubitak tjelesne težine, jer ubrzanjem limfnog sustava ubrzava se i sam metabolizam te dolazi do učinkovitijeg sagorjevanja kalorija
  • Pomaže u oporavku sportaša nakon intenzivnijeg treninga
  • Poboljšava teksturu kože smanjenjem oticanja, jer ubrzava ozdravljenje tkiva

Postoje slučajevi kada se ne bi trebalo podvrgnutin limfnoj drenaži: nizak tlak, hiperfunkcija štitnjače, bronhalna astma, svježa tromboza, bolesti bubrega, rana trudnoća, uklonjena slezena, menstruacija,  kemoterapija.

EnglishBosnia