Dobrodošli na stranicu Sporticus Medicinski Centar

Telefon Sarajevo

+387 33 202 502

Telefon Tuzla

+387 35 299 019

OSTEOPATIJA

Osteopatija  je  manuelna vještina i znanost koju je utemeljio amerčki doktor i hirurg  Andrew Taylor Still 1872 . Zasniva se  na  principima filozofije i jasno definisanim načelima koji se koriste  preciznim  palpatornim (manuelnim) zahvatima. Potiče od dvije grčke riječe osteon -kost i panthos – patnja. Iako je  prema Stillu kost  temelj i osnova zdravlja osteopatija ne tretira samo muskuloskeletni aparat (kosti, zglobove, ligamente, mišiće i fascije) nego i visceralne organe i nervni sistem. Danas se osteopatija primjenjuje u cijelom svijetu i ima veliki stepen popularnosti u Evropi.

Primjenom osteoptskih tehnika,  terapeut oslobađa tenzije u tkivu, poboljšava prokrvljenost tkiva , što utiče na smanjenje boli i  poboljšanje pokretljivosti. Osteopatija ne posmatra samo prisutne simptome nego pristupa holistički prema oboljenju tražeći uzroke funkcionalnog poremećaja.

Pacijenti se takvim pristupom kroz aktivaciju  prirodnih  mahanizma autoregulacije organizma i homeostaze lakše dovode do stanja opšteg i dobrog vitalnog funkcionisanja u tijelu.

EnglishBosnia